SONČNI SLEDILNIKI

 

 

ZAKAJ SLEDITI SONCU?

    Za sončne sprejemnike, kot so sončne celice, sončni kolektorji ali kakršnikoli solarni koncentratorji, je značilno, da od sonca sprejemajo več energije, če sončni žarki padajo na njihovo površino čimbolj pravokotno. Z enostavno fiksno postavitvijo sončnega sprejemnika temu ni moč ustreči, saj sonce čez dan neprestano potuje od vzhoda proti zahodu, kar nam preprečuje, da bi iz sončnega sprejemnika dobili največ električne ali toplotne energije kar se da. Takoj pridemo do spoznanja, da bi bilo dobro sončni sprejemnik obračati po soncu. Le kako? Potrebujemo premično nosilno konstrukcijo, ki ima prigrajen en ali dva reduktorja z enosmernim  elektromotorjem, katera omogočata obračanje le te po eni osi ali po obeh oseh. Na to konstrukcijo namestimo npr. sončne celice in na koncu nam manjka le še neka naprava, ki bo enosmerni motor na reduktorju vklapljala in izklapljala tako, da bodo sončne celice vedno obrnjene proti soncu. Dame in gospodje, manjka le še FUSIONSEEKER, ki na prefinjen način počne prav to.

KAKO DELUJEJO FUSIONSEEKER-ji?

    FUSIONSEEKER s svetlobnimi senzorji neprestano gleda kje se nahaja sonce in s pomočjo POWER MOS-FET tranzistorjev vklaplja in izklaplja enosmerni motor tako, da je sončni sprejemnik vedno obrnjen proti soncu in to po eni osi (neidealno a cenejše obračanje samo vzhod-zahod) ali obeh (idealno - vedno obrnjeno natančno proti soncu), saj imamo na voljo tako "single-axis" kot tudi "dual-axis" različico. To se dogaja skozi cel dan vse do sončnega zahoda, ko se potovanje konstrukcije ustavi. Takoj, ko se drugi dan na vzhodu pojavijo prvi sončni žarki, FUSIONSEEKER to s senzorjem zazna, vklopi motor in sončni sprejemnik obrne proti vzhodu. V primeru, ko oblaki zakrijejo nebo, naprava postavi sončni sprejemnik proti najsvetlejšemu oblaku ali pa ostane na tistem mestu, kjer je oblak zakril sonce, pač odvisno od tega, kakšno natančnost sledenja nastavimo. Ko oblaki izginejo, pa se sončni sprejemnik nemudoma spet obrne proti soncu. Skratka, sončni sledilnik FUSIONSEEKER je naprava s pomočjo katere Vam sonce ne bo pobegnilo.

 

 

GLAVNE LASTNOSTI IN PREDNOSTI FUSIONSEEKER-jev (velja za vse modele):

      

UNIVERZALNOST:

Uporabljajo se pri vseh aplikacijah, ki so povezane s sledenjem soncu (za sledenje soncu sončnih celic, sončnih kolektorjev, vseh vrst solarnih koncentratorjev,...)

IZREDNA ZANESLJIVOST:

Ne vsebujejo nobenih premikajočih se delov (celo potenciometra ne boste našli na njem, kaj šele releja)

Ne vsebujejo baterij ali kakršnihkoli drugih elementov, ki bi jih bilo potrebno menjavati

Vse funkcije so izvedene hardware-sko - ne vsebujejo nobene programske opreme (nobenih Windows modrih zaslonov, nobenih resetiranj)

MONTAŽA JE ZELO PREPROSTA

Pritrdite ga na sledilno konstrukcijo, priključite napajanje in motor in.....zadeva deluje - to je vse

Pri instalaciji ne potrebujete nobenih računalnikov, GPS-ov, nobenega programiranja

Motorji za obračanje sledilne konstrukcije ne rabijo biti opremljeni z REED stikali, HALL senzorji ali potenciometri, kar pomeni, da je motor cenejši pa še dodatno kabliranje odpade

IMAJO IZREDNE ELEKTRIČNE LASTNOSTI:

LAHKO JIH NAPAJAMO KAR DIREKTNO IZ SONČNIH CELIC

ŠIROKO OBMOČJE NAPAJALNE NAPETOSTI

VELIK IZHODNI TOK

EKSTREMNO MAJHNA PORABA TOKA za delovanje elektronike

IZHODNA NAPETOST:  Uout ≈ Uin

ŠIROKO TEMPERATURNO OBMOČJE DELOVANJA: od -25C do +70C

VSEBUJEJO TUDI ELEKTRONSKO ZAVORO MOTORJA (nujna funkcija za doseganje velike natančnosti sledenja)

VRHUNSKA MODELA OMOGOČATA ULTRA NATANČNO SLEDENJE SONCU; TUDI Z NATANČNOSTJO KAR +0,01 STOPINJE

VSI IMAJO ROBUSTNO VODOTESNO OHIŠJE

IMAJO DOLGO PRIČAKOVANO ŽIVLJENJSKO DOBO

VZDRŽEVANJA NE POTREBUJEJO

 

 

Za več informacij kliknite na "Izdelki".

 


Spletna stran je najbolje vidna z MS Internet Explorer-jem pri resoluciji monitorja najmanj 1024x768 in 32 bitni barvni globini